Sluisdeur B2

Sluisdeuren 

Sluisdeuren 

Bij de uitbraak van het coronavirus werd een cohortafdeling gerealiseerd in het Maasziekenhuis Pantein. Dit is een plek waar corona besmette patiënten apart van andere patiënten verpleegd worden. Hierbij werden een tweetal deuren geplaatst waardoor een sluis ontstond. Een plek die nare gevoelens met zich meebracht. De deuren werden onlangs voorzien van mooie beschildering.
 
Door Wanda Laarakkers
 
“De sluisdeuren hebben ons geïsoleerd, verbonden, verdriet gegeven, ze brachten angst en hebben ons ook tot nadenken gezet,” vertelt Chantal Simons, Senior Verpleegkundige B2. “Aan de ene zijde bevindt zich de balie van de afdeling, aan de andere zijde de verpleegkamers. Voordat we de cohortafdeling opgaan moeten we isolatiekleding aantrekken. In de sluis ontdoe je dan weer van die kleding.” Chantal stapte met de vraag; “hoe kunnen we de deuren minder beladen maken?” naar de Vrienden van het Maasziekenhuis. “Ik wilde de angst voor de deuren wegnemen en ombuigen naar wat moois.”
 
Het idee ontstond de deuren te beschilderen. Samen met haar collega bedacht Chantal wat dit dan zou moeten zijn. Uiteindelijk kwamen zij tot het besluit dat dit vogels moesten worden. “Naast dat dit past in de huisstijl, staan vogels voor vrijheid, uitvliegen en je vleugels spreiden. Maar soms moet je langer op je nest blijven zitten, dus thuisblijven, om dit te kunnen bereiken. Een nieuw gebouwd nestje moet laten zien dat we vooral samen aan iets bouwen. Kortom voor ons zitten er meerdere betekenissen in deze keuze.”
 
Toen Chantals’ kinderen thuis kwamen van hun school, basisschool Laurentiushof in Vierlingsbeek en zeiden; hey mam, jouw Vrienden van het Maasziekenhuis waren op school, we gaan proberen geld in te zamelen, ontstond het idee een koppeling te maken met de sluisdeuren. “Mijn kinderen hebben natuurlijk mijn verdriet gezien tijdens de eerste golf en wat het met je doet als je op een isolatieafdeling werkt. Daarbij heb ik natuurlijk ook uitgelegd dat de afdeling verbouwd werd en dat er die sluisdeuren kwamen. Hoe mooi is het als ze kunnen zien wat er met hun opbrengst gedaan wordt, in dit geval het beschilderen van de sluisdeuren.”
 
Inmiddels zijn de deuren klaar dankzij Berry Geurts. “We zijn haar erg dankbaar. Vorige week zag een bezoeker niet eens meer aan de buitenzijde dat het eigenlijk een akelige sluis betrof. Wij zijn er dus enorm blij mee. We hopen door deze mooie zwaluwen op de deuren een hele akelige tijd te vergeten. Gelukkig heeft die tijd ook hele mooie collegiale vriendschappen opgeleverd. Deze isolatie zorgde juist voor verbondenheid. Samen staan we sterk.”
 
 ‹ Terug naar Projecten 2020
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›