Look Good ... Feel Better
Look Good ... Feel Better
Door kanker en de behandelingen die deze ziekte met zich mee brengt verandert iemands uiterlijk. Hoewel dit vaak tijdelijk is, kan dit een grote impact hebben op de gemoedstoestand en het zelfvertrouwen van de patiënt. Het belangrijkste doel van de vrijwillige beauty professionals van Look Good Feel Better is deze kankerpatiënten meer zelfvertrouwen te geven.
Door Wanda Laarakkers
Eén van de betrokken vrijwilligers van Look Good Feel Better is kapster en haarwerkspecialiste Janny Veeken. In 2009 raakte zij bekend met deze stichting. “Ik had zelf kanker en bezocht een workshop, het was superleuk. Toen ik in 2011 gebeld werd met de vraag of ik het team van vrijwilligers wilde komen versterken zei ik direct ‘ja’.”
Ongeveer zes keer per jaar, door corona zijn deze nu helaas uitgesteld, geeft stichting Look Good Feel Better beautyworkshops. Eén op één worden dan gezichtsbehandelingen aangeboden aan kankerpatiënten. “Dit doen we onder het motto, niets moet, alles mag,” aldus Janny, “het zijn gezellige, ontspannen uitjes voor de bezoekers. Je hoort ook wel eens verdrietige verhalen. We zijn geen dokter, maar kunnen wel huidbehandelingen geven. Bij iemand met kanker zie je vaak, tijdelijk, een verandering van de huid, van de tanden, nagels en handen. Het verliezen van haar is vaak het grootste issue, dat betekent ook verlies van wenkbrauwen, wat iemands uiterlijk erg veranderd. Als we deze met behulp van make-up opnieuw aanbrengen, en tips geven hoe iemand dit thuis kan doen is dat vaak erg waardevol en dankbaar.”
Hygiënisch te werk gaan staat bij de vrijwilligers hoog in het vaandel. Hiervoor zijn per bezoeker bijvoorbeeld nieuwe make-up kwasten nodig. Stichting Look Good Feel Better is afhankelijk van donaties en giften om hun mooie werk uit te kunnen voeren. De Vrienden van het Maasziekenhuis waren bereid nieuwe kwasten te sponsoren. Dankzij deze stichting kunnen de vrijwilligsters schoon en netjes blijven werken en kankerpatiënten een topdag bieden. Janny: “Even met iets anders bezig zijn dan het ziek zijn is belangrijk. We kijken wat past. Iemand van tachtig jaar die nooit make-up gebruikt zetten we bijvoorbeeld niet vol in de make-up. We kunnen wel laten zien hoe met een subtiele verandering iemand er goed uit kan zien. Dit doet veel voor het zelfvertrouwen. Goede verzorging maakt dat iemand zich prettiger voelt en met meer zelfvertrouwen de deur uit gaat.” Look Good Feel Better dus.