Plafondplaten 1    Foto Gijs HooglandPlafondplaten 2    Foto Gijs HooglandPlafondplaten 3    Foto Gijs HooglandPlafondplaten 4    Foto Gijs Hoogland

Fleurige plafondplaten op de verkoeverkamer

Fleurige plafondplaten op de verkoeverkamer Maasziekenhuis

“Op de verkoeverkamer liggen veel patiënten naar een wit plafond te staren, graag zouden wij het plafond op willen fleuren met platen waar afbeeldingen op staan.”  Deze vraag kwam in het voorjaar van 2019 binnen bij de Vrienden van het Maasziekenhuis van verpleegkundigen werkzaam op de operatiekamers.

Door Wanda Laarakkers 
 
De Vrienden van het Maasziekenhuis gaven graag gehoor aan deze mooie oproep. Strakke witte plafondplaten hebben inmiddels plaatsgemaakt voor fleurige vervangers. Wie wacht op een operatie wordt getrakteerd op een helderblauwe lucht met vlinders en bloemen. Verpleegkundige Sanne: “Voordat een patiënt een operatie ingaat, ligt hij hier gemiddeld een half uur te wachten. Een operatie brengt altijd spanning met zich mee. Voor de mensen die moeten wachten zijn de fleurige plafondplaten een welkome afleiding, dit omdat er wat te zien is boven hun hoofd, in plaats van een kaal wit plafond.”
 
Wie terugkomt van een operatie komt aan een andere zijde van de zaal te liggen. Bewust is gekozen om aan deze zijde andere afbeeldingen te kiezen, zodat mensen niet twee keer dezelfde afbeelding zien. Wie wakker wordt na een operatie ziet boven zijn hoofd diverse schattige vogeltjes. Sanne: “We hebben ideeën opgedaan in een ander ziekenhuis. Ons ziekenhuis staat in een landelijke omgeving, we hebben dan ook bewust gezocht naar afbeeldingen die bij die sfeer passen.” Ook de plafondplaten in de kinderhoek toveren direct een lach op je gezicht. Een konijn, een hond, een kat en een kleine muis kijken met lieve kraalogen naar beneden. Sanne: “Het gebeurt wel eens dat een kindje wakker wordt en als eerste het woord ‘hondje’ zegt bijvoorbeeld.” 
 
Ook de ruimte waar wat oudere kinderen uit een operatie ontwaken is voorzien van tot de verbeelding sprekende plafondplaten. De meest fleurige vissen zwemmen door het water op het plafond. Er valt genoeg te zien. “Het komt wel eens voor dat hier kinderen van 14 à 15 jaar liggen die aan hun rug geopereerd zijn. Zij moeten echt langdurig plat liggen. Het is geweldig dat zij nu iets leuks hebben om naar te kijken, ter afleiding, waardoor de tijd sneller verstrijkt.”
 
Voor de verpleegkundigen is het fijn dat zij iets aan kunnen bieden ter afleiding. “We krijgen alleen maar positieve reacties, vooral van kinderen. Ook collega’s van andere afdelingen die hier komen zijn dolenthousiast.”
 
Dankzij de diverse ambassadeurs en donateurs van de Vrienden van het Maasziekenhuis is er weer een mooi project gerealiseerd.

‹ Terug naar Projecten 2020
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›