Yvonne van Esch                Foto Gijs Hoogland

Communicatiemappen bij de ziekte van Parkinson

Communicatiemappen bij de ziekte van Parkinson

Boxmeer- De Vrienden van het Maasziekenhuis maakten het mogelijk om voor zorgverleners van het Parkinsonnetwerk Boxmeer communicatiemappen te realiseren. Deze mappen zijn bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Door Wanda Laarakkers 

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en sterft af. Wie aan deze complexe ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en krijgt dan ook te maken met zorgverleners uit diverse vakgebieden. Voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinsonsymptomen hetzelfde.

“Vanwege de diversiteit aan zorgverleners, zien patiënten regelmatig door de bomen het bos niet meer,” vertelt maatschappelijk werker Yvonne van Esch, “Om overzicht te houden wat elke zorgverlener doet, had het regionetwerk Parkinsonnet Boxmeer het idee een communicatiemap te realiseren. Het doel van deze map moet zijn korte lijnen te houden met zorgverleners en te ondersteunen in het behouden van zelfregie van de patiënt.” De mappen worden uitgedeeld door Parkinsonverpleegkundige Jacqueline Arts.

De communicatiemap, die eigendom is van de patiënt, bevat informatie over de ziekte van Parkinson, afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie. De map is voorzien van verschillende tabbladen; informatie, overzicht zorgverlener, Parkinsonverpleegkundige, logopedie, ergotherapie, fysiotherapie, diëtiek, maatschappelijk werk, psycholoog, apotheker, neuroloog en overig. Achter elk tabblad kan een zorgverlener of therapeut informatie toevoegen over de geboden behandeling. Yvonne: “De patiënt heeft alle informatie op één plek bij elkaar, door alles in deze map te bundelen. De betrokken zorgverleners krijgen inzicht in welke andere zorgverleners en therapeuten er betrokken zijn bij de patiënt en diens behandeling. Bovendien kunnen zij via de map met elkaar communiceren, waardoor de hulpverlening beter op elkaar afgestemd wordt. Zo kan ook de overgang van een eventuele ziekenhuisopname naar het weer naar huis gaan soepeler verlopen. Dit alles komt ten goede aan de kwaliteit van zorg.” In eerste instantie zijn er honderd mappen gemaakt. Zo nodig kunnen deze bijgemaakt worden.

Is bij u de ziekte van Parkinson geconstateerd en wilt u ook in het bezit komen van een communicatiemap? Kijk op www.parkinsonzorgzoeker.nl of vraag het aan uw zorgverlener.

‹ Terug naar Projecten 2020
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›