Foto Marga Nuijs

De Vrienden schenken zes vertaalapparaten aan het Maasziekenhuis

De Vrienden schenken zes vertaalapparaten aan het Maasziekenhuis

De communicatie tussen zorgverlener en patiënt is een essentieel onderdeel van goede zorg. Een gesprek is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, maar ook nodig om ‘de vraag achter de vraag’ te achterhalen. Wanneer een patiënt geen gangbare taal spreekt, is een vertaalapparaat een gouden greep. De Vrienden van het Maasziekenhuis Pantein schonken zes van deze waardevolle apparaten.
 
Het resultaat van medische behandelingen wordt beïnvloed door de manier waarop artsen en verpleegkundigen met patiënten kunnen communiceren. Daarnaast is goede communicatie van belang om een vertrouwensrelatie met de patiënt op te bouwen. Steeds vaker komt het voor dat patiënten en hun naasten niet of nauwelijks een gangbare taal spreken. Met handen en voetenwerk werden belangrijke en minder belangrijk zaken via tolkentelefoongesprekken besproken. Iets wat tijd en geld kostte, en in de praktijk niet altijd het gewenste resultaat opleverde.
 
Communicatie verbeteren
 
“De aanschaf van deze vertaalapparaten door de Vrienden van het Maasziekenhuis is een mooie oplossing,” vertelt adviseur kwaliteit Nicole Theunissen. “Door bijvoorbeeld arbeidsmigranten en de recente ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne zien we steeds vaker patiënten die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Met behulp van de vertaalapparaten kunnen we de communicatie met de patiënt verbeteren en de kwaliteit van zorg en de ervaringen zo optimaal mogelijk te maken.”
 
Meer dan 155 talen 
 
De afdeling ICT van het Maasziekenhuis deed onderzoek en vond een geschikt apparaat dat ook is getoetst door de functionaris gegevensbescherming. Het gekozen vertaalapparaat kent meer dan 155 talen. De zes apparaten zijn over het ziekenhuis verspreid zodat elke afdeling op ieder gewenst moment een vertaalapparaat kan inzetten. 
 ‹ Terug naar Projecten 2023
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›