Creatieve workshops voor oncologiepatiënten

Creatieve workshops voor oncologiepatiënten

Elke twee weken hebben oncologiepatiënten van Maasziekenhuis Pantein de mogelijkheid een creatieve workshop volgen. Behalve dat hier creatieve talenten ontplooid worden, is er aandacht in overvloed en mag een verhaal verteld worden. De Vrienden van het Maasziekenhuis zorgen voor financiële ondersteuning van deze veelomvattende workshops. 

“Er gebeuren hier prachtige dingen, elke bijeenkomst is er een met een gouden randje”, zegt Len de Bruin zichtbaar trots. Acht jaar geleden was Len initiatiefneemster van de creatieve workshops onder de naam Creabea’s, voor oncologiepatiënten. “We zijn gestart met een groepje van zes deelnemers. Het liep meteen goed, we merkten dat een ontmoetingsplek als deze hard nodig is. Er meldden zich steeds meer geïnteresseerden. We mogen tegenwoordig gebruik maken van een mooie, grote ruimte van Pantein aan Transportcentrum 6.”

Talenten ontdekken
Schilderen, kleien, macramé, kaarten maken, bloemschikken, schrijven, het zijn slechts enkele voorbeelden van de creatieve activiteiten die Len samen met haar collega-vrijwilligers Ineke Boumans, Renée Nijtmans en Mary de Best aanbiedt. Via klappers en berichten op het tv-scherm, die op afdeling oncologie van het ziekenhuis liggen, worden oncologiepatiënten gewezen op mogelijkheden van de Creabea’s. “Elke workshop heeft een thema, ideeën halen we bijvoorbeeld van internet”, legt Len uit. “Voor de materialen struin ik kringloopwinkels en de goedkopere winkels af. Ook krijgen we veel spullen aangeboden. Het is prachtig te zien dat deelnemers tijdens de workshops, die elke twee weken op de woensdagmiddagen plaatsvinden, talenten ontdekken waarvan ze niet wisten deze te bezitten.”

Lieve woorden en blije gezichten
De workshops bieden veel meer dan het gezellig samen creatief bezig zijn. Len: “Er is aandacht voor elke deelnemer, ze kunnen hun verhaal kwijt. Iedereen maakt hetzelfde mee, er wordt geluisterd naar elkaar en tips uitgewisseld. Je ziet ook vriendschappen ontstaan! Ineke, Renée, Mary en ik mogen hierin de handreiking zijn, en dat is prachtig om te doen. Dit is iets unieks, geen enkel ziekenhuis in Nederland biedt dit aan. De deelnemers betalen zelf een bijdrage van vijf euro per keer, de overige kosten worden sinds dit jaar vergoed door de Vrienden van het Maasziekenhuis, daar zijn we heel blij mee. Na een middag bij de Creabea’s gaan we moe maar voldaan naar huis. Al die lieve woorden en blije gezichten, daar doen we het voor. Dit is goud!”
 ‹ Terug naar Projecten 2023
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›