Whiteboards Kinderafdeling

Whiteboards Kinderafdeling

Boxmeer- Wanneer kinderen zijn opgenomen in het Maasziekenhuis is het belangrijk dat ze duidelijkheid en een houvast hebben. Overzichtelijke whiteboards, dagplanners met zinvolle informatie, kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren. De Vrienden van het Maasziekenhuis schonken zeventien whiteboards, voor elk bed één, aan de Kinderafdeling. 
 
Tekst door Wanda Laarakkers
Foto door Marga Nuijs

 
“Voordat we bij de Vrienden van het Maasziekenhuis aanklopten keken we naar andere ziekenhuizen die werken met whiteboards op patiëntenkamers”, volgens Miriam Ebbers, pedagogisch medewerker op de Kinderafdeling, C4. “Daarnaast hielden we een enquête onder onze verpleegkundigen en andere betrokken collega’s. Het doel was peilen van welke informatie op de borden zou moeten staan, zodat deze voor alle doelgroepen, van baby’s tot tieners, meerwaarde hebben.” De Vrienden van het Maasziekenhuis besloten de kosten van zeventien whiteboards op zich te nemen.
 
 
Dagplanning op de whiteboards
De whiteboards zijn ingedeeld in zes vakken. Linksboven is plek voor een welkom. Rechts daarvan de datum. In het midden aan de linkerzijde is ruimte voor de naam van degene die voor het patiëntje zorgt. “Naast dat dit voor het kind en ouders duidelijk is, is het ook voor collega’s van andere afdelingen gemakkelijk dat ze weten wie het aanspreekpunt is.” Daarnaast een vakje; dit vind ik leuk. “De ‘dit vind ik leuks’ die ingevuld worden zijn bijvoorbeeld de naam van een huisdier, eigen knuffel, televisie kijken of voetbal. Dit kan voor de hulpverleners een houvast zijn in een gesprek.”
 
Alleen leuke dingen op het bord
 
Linksonder op het bord kan het plan van vandaag ingevuld worden. “Dit zijn niet de medische handelingen, of iets wat de kinderen spannend vinden of angstig van worden. Er kan bijvoorbeeld staan; traplopen met de fysiotherapeut of, vandaag naar huis.” Daarnaast staat rechtsonder een vakje overig. Een plek waar ouders of kinderen zelf wat kunnen schrijven. “Dit kan het gewicht zijn van een baby of wat een kind gedronken heeft.” De tekening van de ziekenhuis-mascottes Mees en Maartje maken het whiteboard compleet. De reacties van de kinderen en hun ouders zijn positief. “Een meisje was buiten wandelen, bij terugkomst hing het bord er. Ze reageerde enthousiast dat ze het zo leuk vond.”
 
De Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis zet zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller, en aantrekkelijker Maasziekenhuis. Wilt u stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren‹ Terug naar Projecten 2022
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›