Heart Pillows (kussentjes bij borstoperatie)

Heart Pillows (kussentjes bij borstoperatie)

Heart Pillows, een liefdevol houvast 

Vanuit een warm hart maakt Spoek Verstraaten Heart Pillows voor patiënten van het Maasziekenhuis Pantein. Deze hartvormige kussentjes, die onder de oksel kunnen worden gedragen, zijn letterlijk en figuurlijk een steun na een operatie in het borstgebied. Een liefdevol houvast. 
 
Door Wanda Laarakkers
 
Zes jaar geleden zag Spoek Verstraaten uit Boxmeer de schoonmoeder van haar dochter Heart Pillow kussentjes maken voor een ziekenhuis. Spoek: “Hierdoor kwam ik op het idee deze ook te gaan maken voor het Maasziekenhuis in mijn woonplaats. De hartvormige kussentjes die ik maak zijn afgeleid van het Heart Pillow Project dat in 2001 in Amerika is gestart en intussen ook in meer landen in Europa bekend is.”
 
De Heart Pillow is bedoeld voor patiënten die een (preventieve) borstoperatie moeten ondergaan, maar deze blijkt ook verlichting te geven bij andere type operaties in dit gedeelte van het lichaam. De hartvormige kussentjes geven ondersteuning en verlichten de druk op de operatiewond.
 
Spoek: “De Heart Pillows worden ook commercieel aangeboden, maar wat is leuker om dit kussentje gratis aan vrouwen aan te bieden die een borstamputatie hebben moeten ondergaan of waar bij de lymfeklieren in de oksel verwijderd zijn. De hartvorm is gekozen omdat de inkeping precies in de oksel past waardoor er minder druk voelbaar is op de plaats van de ingreep.
Daarbij is het ook een steuntje in de rug voor vrouwen die dergelijke ingrepen overkomen.” Per jaar maakt Spoek maakt tussen de dertig en vijftig kussentjes. Per keer levert zij tien kussentjes af. Als deze op zijn krijgt ze een berichtje van de verpleegkundigen van de Mammacare afdeling en gaat zij weer aan de slag. Een financiële bijdrage voor het materiaal ontvangt zij van de Vrienden van het Maasziekenhuis, de stichting die zich inzet voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Maasziekenhuis. “Sinds 2016 wordt ik voor de aanschaf van materialen als de stoffen, naaigaren en vulmiddel, gesponsord door de Vrienden,” aldus Spoek.
 
“Direct na mijn operatie in het Maasziekenhuis kreeg ik een Heart Pillow,” vertelt voormalig patiënt Mieke, “In gebruik is deze echt fantastisch. Ik heb er maanden mee geslapen. Je mist toch wat bij het liggen, dat kussen vult het op zodat je toch op een natuurlijke manier en zonder pijn kunt liggen. Het biedt steun, letterlijk en figuurlijk, vlak nadat je iets hebt moeten afgeven. Na verloop van tijd heelt de wond en went het en is het niet meer nodig.” Spoek: “De reacties van de patiënten zijn heel positief en dankbaar. Voor mij reden genoeg om met het maken van de kussentjes door te gaan en ik vind het ook gewoon leuk om te doen.”
 
Wilt u stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren

‹ Terug naar Projecten 2022
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›