Handmassages in het Maasziekenhuis

Dinsdag 28 januari 2020
Interview

Handmassages in het Maasziekenhuis

Boxmeer- Bijna veertig jaar lang werkte Karin Claassen in het Maasziekenhuis Pantein. Als receptioniste zag en hoorde zij veel van wat er in het ziekenhuis gebeurde. Over de handmassages hoorde zij altijd zulke positieve verhalen, dat zij zich voornam als ze ooit zou stoppen met werken, dát als vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan.
Door Wanda Laarakkers

Zo’n twee en een half jaar geleden meldde Karin Claassen (65) zich als vrijwilligster bij het Maasziekenhuis. Ze zou graag handmassages willen geven aan patiënten. De handmassages die in het Maasziekenhuis gegeven worden zijn gratis. Zo’n twintig vrijwilligers zijn vijf dagen per week, zowel overdag als in de avonduren bezig met het geven van handmassages, op alle afdelingen van het ziekenhuis. Er is grote behoefte aan deze massages.

Voordat zij aan de slag ging als masseur volgde Karin een cursus. Alle cursussen die masseurs volgen worden gefinancierd door stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Vervolgens kon zij aan de slag. Karin: “Iedere vrijwilliger, herkenbaar aan een lichtblauwe jas en badge voorzien van naam en functie, heeft een eigen afdeling en dag toebedeelt gekregen. Elke maandagmorgen stap ik fluitend op mijn fiets. Van 9.00 - 12.00 uur ben ik aanwezig voor het geven van handmassages op afdeling C2, chirurgie. Van de secretaresse krijg ik een patiëntenlijst waar ik mee aan de slag kan.”
De masseurs hebben een mandje gevuld met verschillende soorten olie, zodat de patiënten hun favoriete geur kunnen kiezen. Ook aan longpatiënten is gedacht, voor hen is er een speciale olie, zonder sterke geur. Alle flesjes olie worden ook door de Vrienden van het Maasziekenhuis gefinancierd. “Ik masseer de handen en onder- en bovenarmen van de patiënten, sommige collega-vrijwilligers masseren ook de voeten. De massages geef ik altijd zittend, dit geeft de patiënten direct het gevoel dat je alle tijd voor ze hebt. En dat is ook zo, ik heb op het moment van masseren alle aandacht voor ze. Bijna altijd is het zo dat wanneer ik start met masseren, mensen meteen hun verhaal beginnen te vertellen. Meestal zit ik ongeveer twintig minuten aan een bed, maar als iemand nog niet klaar is met vertellen, dan masseer ik gewoon verder. Ik kan zelf mijn tijd indelen.”

Er zitten veel voordelen voor de patiënten aan de handmassages die geboden worden. Het geeft ontspanning. Het prikken van een infuus gaat gemakkelijker. Het biedt verlichting bij pijn als artrose. Mensen krijgen aandacht en kunnen hun verhaal kwijt en de olie ruikt erg lekker. De massages worden dan ook enorm goed ontvangen. Karin: “Ik word vaak letterlijk en figuurlijk met open armen ontvangen. Het is enorm leuk en vooral ook dankbaar werk. Ook artsen en verpleegkundigen reageren positief.

Mede dankzij de Vrienden van het Maasziekenhuis kunnen we dagelijks veel patiënten blij maken met een handmassage.”

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›