Opbrengst schilderijen voor Vrienden van het Maasziekenhuis

Vrijdag 26 augustus 2022
Nieuws
Gennep- Prachtige, kleurrijke schilderijen maakte ze, Anjo Smedema-Hooghiemstra, de in 2007 overleden echtgenote van Johan Smedema. In de laatste twintig jaar van haar leven schilderde ze er honderden. Met de verhuisplannen van Johan is het tijd haar schilderijen te koop aan te bieden. De opbrengst gaat, zoals dat zou passen bij Anjo’s vrijgevigheid, naar de Vrienden van het Maasziekenhuis.

Door Wanda Laarakkers

“Vrijwel nooit was de opbrengst van de verkoop van haar schilderijen voor haarzelf”, vertelt Johan Smedema (83), “ze schonk het wel eens aan een hospice en aan de Vrienden van het Maasziekenhuis. Dat paste bij haar en haar zorgachtergrond, ze was opgeleid tot röntgen laborante.” Johan leerde zijn vrouw Anjo kennen in het Friese Harlingen. In 1965 trouwde het stel en vanaf 1966 woonden ze in Gennep. Het echtpaar kreeg twee zonen. Toen de jongens ouder werden begon Anjo met schilderen.

Schilderen was haar lust en leven
Bij Atelier Mirso in Gennep startte Anjo met schilderlessen, waar haar talent direct ontdekt werd. “Je kunt zoveel meer, zeiden ze daar tegen Anjo. Dat had ze van haar vader, die kon ook goed schilderen. Bijna dagelijks was ze bezig met schilderen in haar eigen atelier. Zowel stillevens, portretten, landschappen als abstracte werken maakte ze, alle vol kleuren met blauw als favoriet. Soms vergat ze dan de tijd, en moest ik wachten op het eten”, lacht Johan.“ Het was haar lust en haar leven, ze kon er alles in kwijt.”

Schilderijen als kleurrijke herinnering
Helaas sloeg het noodlot toe; Anjo werd getroffen door kanker. Na een kort ziekbed overleed ze op 63-jarige leeftijd. Honderden mooie schilderijen liet ze achter als een kleurrijke herinnering. “Met mijn voornemen te verhuizen, heb ik bedacht er anderen blij mee te maken. Ik kan ze op mijn nieuwe woonplek wel op zolder zetten, maar dan ziet niemand ze. Iemand die bij me komt en een schilderij mooi vindt, mag het meenemen en een bijdrage storten op de rekening van de Vrienden van het Maasziekenhuis. Als secretaris ben ik jarenlang bij deze stichting betrokken geweest. Ik weet dat er bij de Vrienden niets aan de strijkstok blijf hangen en dat het geld zinvol besteed wordt. Anjo was zeer vrijgevig, het past bij haar. Ik, en Anjo zeker weten ook, vind het fijn als anderen er plezier van hebben.” Op www.smedema.info zijn Anjo’s werken te vinden.
‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›