Poepkalender als belonings- en registratiesysteem

Vrijdag 24 juni 2022
Nieuws
Kinderen tussen de vier en achttien jaar met problemen op het gebied van poepen en plassen kunnen doorverwezen worden naar het Boxmeer Kinder Incontinentie Team (Bo-KIT) in het Maasziekenhuis. Als hulpmiddel maken zij, wanneer dit bij het kind past, gebruik van een registratie- en beloningssysteem in de vorm van een poepkalender. Dankzij een donatie van de Vrienden van het Maasziekenhuis konden deze kalenders worden aangeschaft.
 
Tekst door Wanda Laarakkers
Foto door Marga Nuijs

 
Desiree Versleijen, kinderbekkenfysiotherapeut bij Bo-KIT: “We maken vaak gebruik van een beloningssysteem bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. Dit gebruiken we ook als registratiesysteem om voor het kind en ouders visueel te maken hoe het nu eigenlijk gaat met poepen en plassen. Hiervoor bestaan speciale kalenders, de zogenaamde poepkalenders. Poep je veel of weinig, is deze hard of heel los? Allemaal zaken die kunnen worden geregistreerd op de poepkalender. ” Desiree en collega’s klopten aan bij de Vrienden van het Maasziekenhuis voor een donatie om deze kalenders aan te schaffen.
 
Dierentekeningen en stickers
 
De poepkalender is een fleurige kalender met dierentekeningen. Per week en dag zijn open vakjes beschikbaar waar stickers geplakt kunnen worden. Op speelse manier wordt je poep vergeleken met konijnenkeutels, een tros druiven, maiskolf, worst, kipnuggets, pap en vleessaus. Wanneer het kind naar het toilet is geweest kan er een sticker met een vergelijkbaar pictogram geplakt worden op het vakje van de juiste dag. Het kind spreekt met de ouders af welke beloning ze thuis krijgen bij een bepaalde hoeveelheid stickers. Desiree: “Dit geeft een beeld hoe het daadwerkelijk is gesteld met de ontlasting van het kind. Het is voor iedereen overzichtelijk. We hebben dankzij de Vrienden nu genoeg kalenders op voorraad waarmee we veel kinderen kunnen helpen.”
 
Wilt u Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren
 
 
 
 
‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›