Secretaris Johan Smedema neemt afscheid van de Vrienden

Donderdag 23 december 2021
Nieuws

Gennep - Tien jaar geleden bracht het toeval een groepje ondernemers met een groot hart samen. Met het doel van het gloednieuwe Maasziekenhuis Pantein een ‘ziekenThuis’ te maken, richtten zij Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis op. Eén van deze betrokken ondernemers was makelaar Johan Smedema. Tien jaar lang fungeerde hij als secretaris van het bestuur.

Door Wanda Laarakkers

Een nog leefbaarder, aangenamer en aantrekkelijker Maasziekenhuis realiseren, dat is de doelstelling van Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Een aanpak waar Johan Smedema (82), vader van twee zoons en opa van twee kleindochters, zich vanaf het eerste uur in kon vinden. Deze geboren Fries kwam in 1965 in Gennep terecht, reagerend op een advertentie voor een nieuw op te richten makelaarskantoor in Gennep. Samen met zijn vrouw Anjo, helaas overleed zij in 2007, bouwde hij het kantoor op. Nu, 55 jaar na zijn beëdiging en het stokje in 2000 aan zoon Herbert te hebben overgedragen, kan Johan het makelaarsvak nog lang niet loslaten. Nog wekelijks taxeert hij woningen. Johan: “Stilzitten is niet aan mij besteed, het is zo’n mooi beroep. De contacten die ik opdoe, het meedenken met de klanten zodat je echt iets voor ze kunt betekenen, dat is fijn. Mijn ouders zeiden altijd; je staat voor jezelf, maar kijk ook naar de anderen om je heen.”

Inzameling voor het nieuwe Maasziekenhuis
Met deze mooie gedachte in zijn achterhoofd startte tien jaar geleden Johan’s Vrienden van het Maasziekenhuis-avontuur. “Ik wist niet wat er ging gebeuren toen Hans Wijn, voorzitter van de raad van commissarissen van Pantein vroeg of ik eens wilde komen praten. Met een clubje zaten we samen met wat personeel van het ziekenhuis in overleg. Het doel was een geldinzamelingsactie te bedenken. Het voorstel kwam op tafel een hoge hakkenloop te houden van het oude naar het nieuwe ziekenhuis. Die is er nooit gekomen, maar heel andere plannen werden gesmeed. In dat overleg kwam de naam van Roger Engelberts van Imagro op tafel. Ik benaderde hem en vertelde over het plan geld voor het Maasziekenhuis in te zamelen.”

Vrienden van het Maasziekenhuis 'geboren'
Vanaf toen ging het balletje rollen. Na een belrondje van Johan, sloot een kleine groep genodigden in de vorm van Henny Swinkels (VanDrieGroup), Jan van Raaij (MSD Animal Health), Bart Cox (Gamma), Jan Claassen (Rabobank) en Roger Engelberts (Imagro) en uiteraard Johan zelf zich aan bij een overleg. In verband met de schaarse tijd van ondernemers vond het overleg om 23.00 uur plaats. Na een korte, maar krachtige presentatie van de plannen kwam er groen licht en was iedereen om middernacht weer thuis. Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis was geboren.

Secretaris en meer...
Heel snel kreeg de Stichting vorm. “In korte tijd waren er vijftien bedrijven die zich meteen als ambassadeur aan de Vrienden verbonden. Het vertrouwen was er, deze bedrijven zijn tien jaar later nog steeds ambassadeur. Inmiddels steunen 44 bedrijven in de regio de Vrienden met daarnaast ook nog vele donateurs. Het zit in de goedheid van de mens, ondernemers doen dit vanuit hun hart.” De rol van secretaris werd naar Johan geschoven. “Dit is per ongeluk zo gelopen. Niemand anders deed het,” lacht Johan. Naast secretaris van het bestuur was hij dit ook van de projectencommissie en communicatiecommissie. Ook de fondsenwervingscommissie en ledenwervingscommissie vielen onder zijn hoede. Nieuwsbrieven maken, artikelen posten op de website, op beurzen de missie van de Vrienden uitdragen, de kerstboom optuigen met kerstballen met ambassadeursnamen erop; wat deed Johan niet?!

Mooie projecten gerealiseerd
Vele projecten kwamen de afgelopen tien jaar van de grond. “Het eerste project was de slaap/ligstoelen. Daarna volgden er nog vele mooie zoals de (hand)massages, plafondplaten, toilettasjes, hartvormige kussentjes, bankje spoedeisende hulp en het stiltecentrum waar ik echt heel trots op ben. Devrachtwagen met DANK-verlichting in december vorig jaar werd zeer gewaardeerd door het personeel.”

Trots op 10 jaar Vrienden
Na twee keer vier ambtsjaren was het tijd voor de doorgewinterde secretaris om te stoppen. Door corona kwam er nog een verlenging van twee jaar achteraan. Maar nu is het definitief tijd om het stokje over te dragen aan zijn opvolger Vincent Maassen. Trots kijkt Johan terug op de afgelopen tien jaar. “Het heeft me altijd energie gebracht. Ik ben trots dat het geland is. Naast dat we veel patiënten zich thuis hebben laten voelen in het ziekenhuis, hebben we ook medewerkers en vrijwilligers blij kunnen maken. Een patiënt verblijft vaak maar een korte periode in het ziekenhuis, medewerkers en vrijwilligers zijn er altijd. De extra’s van de Vrienden geven hen vreugde tijdens hun werk, en dat doet veel meer dan we ons van tevoren hadden kunnen bedenken. Het geeft voldoening dat mensen me aanspreken over een project dat dankzij de Ambassadeurs en onze donateurs geslaagd is. Zij weten de Vrienden ook steeds beter te vinden. De afgelopen tien jaar zien we een groei in de donaties van particulieren. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis, zoals een jubileum, of na een overlijden vraagt men een donatie voor de Vrienden in plaats van cadeaus of bloemen. Hierbij telt elke euro. Zo doneerde een dame tot voor kort elke maand vijf euro, dat vind ik mooi. Het gaat om de kleine dingen. Ik kijk heel positief en met voldoening terug op de afgelopen tien jaar.”

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›