BirthVR in het Maasziekenhuis 

Vrijdag 22 december 2023
Nieuws

Meer comfort tijdens bevalling door BirthVR bril 

Met steun van de Vrienden van het Maasziekenhuis hebben de verloskundigen en gynaecologen van afdeling Moeder/B4 van het Maasziekenhuis een BirthVR-bril aangeschaft. Deze virtual reality-bril helpt vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling om te ontspannen en meer comfort te ervaren. 

“We zijn erg enthousiast over de BirthVR-bril, vertelt klinisch verloskundige Jolene Damoiseaux, “met een app kunnen zwangere vrouwen verschillende ontspanningsoefeningen doen. Ook biedt de virtual realitybril concentratie- en ademhalingsoefeningen met stembegeleiding en visualisatie die een houvast kunnen geven. De BirthVR zetten we al in tijdens controles gedurende de zwangerschap en bij de bevalling.” 

Afleiding door natuurlijke omgeving 
BirthVR is een nieuwe, innovatieve ontwikkeling die verlichtend werkt tijdens de bevalling. Met een app en een VR-bril worden vrouwen in alle fases van de bevalling geholpen om te ontspannen en daardoor op een meer comfortabele manier de bevalling tegemoet te gaan. Patiënten komen terecht in een natuurlijke omgeving die afleiding geeft waardoor er minder pijnprikkels naar de hersenen worden gestuurd. “De afgelopen vijftien jaar is het verzoek tot pijnstilling tijdens de bevalling bijna verdrievoudigd”, weet Ciska Buijs, gynaecoloog, “BirthVR is een manier om meer ontspannen te bevallen zonder medicijnen en de eventuele bijwerkingen daarvan.”  

Pijnscore daalt met twee punten 
BirthVR is ontwikkeld door dr. Wassen, gynaecoloog in het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Zij promoveerde op het onderwerp “pijnstilling bij de bevalling”. Jolene Damoiseaux: “Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door BirthVR de pijnscore gemiddeld met twee punten daalt op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (hevige pijn). Daarnaast zou 96% van de vrouwen die BirthVR heeft geprobeerd het opnieuw willen gebruiken.” 

Positief verrast 
Patiënten bepalen zelf wanneer en hoe lang ze de VR-bril gebruiken. Dokter Buijs: “De bril kan naast andere vormen van begeleiding en afleiding (skippybal, douchen, bad, pindabal) worden gebruikt. Bij gebruik van de VR-bril is de bevallingspijn niet weg, maar de afleiding zorgt dat er minder pijnprikkels naar de hersenen worden gestuurd. Door de VR-bril waant de vrouw zich in een andere wereld zoals in een bos, op het strand of onder water. We merken dat de vrouwen erg positief verrast zijn. Onze verpleegkundigen zijn geschoold in het gebruik van de BirthVR. Het is heel fijn dat het gebruik van de BirthVR mogelijk is gemaakt door de Vrienden van het Maasziekenhuis. Via de Vrienden kunnen we ook buideltops (https://www.vvhm.nl/projecten/lopend/buideltops/) en slabbers aanbieden. We zijn groot fan van de Vrienden.” 

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›