Robothond en bladerboekjes

Vrijdag 01 oktober 2021
Nieuws

Beugen - De projecten van de Vrienden van het Maasziekenhuis hoeven niet altijd heel groot te zijn om patiënten te steunen. Op de polikliniek geriatrie van Maasziekenhuis Pantein krijgen ook de allerkleinste projecten hartverwarmende reacties.

Door Wanda Laarakkers

De polikliniek geriatrie een afdeling voor oudere patiënten met vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen, is al een tijdje voorzien van tekeningen van de Hapse kunstenaar Hein Aldenhoven. Deze reproducties van Hein hebben vaak met het vroegere arbeidsleven te maken, wat tot de verbeelding spreekt van de oudere mens. Mensen laten genieten van zijn tekeningen, dat is wat deze kunstenaar voor ogen heeft. Spreekuurassistente Monique Verbeek: “Er komen nog altijd veel reacties op deze prachtige schilderijen. Omdat ze verspreid over de afdeling hangen zien de patiënten ze niet allemaal. Dit bracht me op het idee doorbladerboekjes te maken van de tekeningen van Hein.”

Positieve afleiding

De kunstenaar reageerde enthousiast op het idee en bezocht het ziekenhuis met een enveloppe vol ansichtkaarten. “Door deze in te scannen en te verwerken hebben we nu drie bladerboekjes vol met tekeningen van Hein,” vertelt Monique. “Ze liggen bij de zitjes voor patiënten bij de poliruimte. Sommige afspraken bestaan namelijk uit meerdere onderzoeken en nemen een dagdeel in beslag. De boekjes geven tussendoor dan een mooie en positieve afleiding van het medische gedeelte. Wanneer iemand zegt; ‘Goh dat is net ons moe’, komen de mooie gesprekken op gang.”

Knuffelrobots

Robotpoes- ‘Siep’- van de polikliniek geriatrie, ook een project dat mogelijk gemaakt werd door de Vrienden van het Maasziekenhuis, heeft gezelschap gekregen. Naast de robotpoes die eruitziet en klinkt als een echte poes, is er nu ook een knuffelrobot in de vorm van een hond op de afdeling.

Therapeutische werking

Monique: “Knuffelrobots zijn speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg en hebben een therapeutische werking. Zij zorgen voor ontspanning bij ouderen met dementie. Dat ze er levensecht uitzien blijkt wel uit het feit dat Bram, zoals de robothond is genoemd, onlangs chocoladevla gevoerd werd door een patiënt. “De projecten die de Vrienden steunen op polikliniek geriatrie zijn niet altijd groot, maar wel nuttig en zinvol. Dat blijkt wel uit de dankbare reacties die we krijgen van onze oudere patiënten.”

Wilt u Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›