Waakmand            Foto Gijs HooglandWaakmand brief            Foto Gijs Hoogland

Waakmand draagt bij aan warme, waardevolle herinneringen

Waakmand draagt bij aan warme, waardevolle herinneringen

Waken, het bij een patiënt zijn in de laatste levensfase, kan voor naasten een zware tijd zijn.  Vaak is het een intensieve periode die gepaard gaat met veel emoties. Met de waakmanden die het palliatief team van Maasziekenhuis Pantein samenstelde, hopen zij mensen die waken waardevolle herinneringen te geven rondom de laatste levensfase van hun naasten.
Door Wanda Laarakkers

Verpleegkundigen bij Maasziekenhuis Pantein; Anne Nieuwenhuizen, Linda Jans en Linda van Raaij, vormen samen met medisch specialisten en andere deskundigen het palliatief team. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten en hun naasten in de laatste levensfase. In de praktijk merkten zij dat er een persoonlijke sfeer ontbrak wanneer een patiënt kwam te overlijden. Linda van Raaij: “Het was te klinisch, er heerste geen warme sfeer, iets wat wij wel belangrijk vinden. Daarnaast wilden we het waken verlichten en verzachten.” Linda Jans: “We hadden al eens gehoord dat er bij een ander ziekenhuis gewerkt werd met waakmanden. Met elkaar zijn we om tafel gegaan om te bekijken hoe we zoiets ook bij ons zouden kunnen opzetten.”

De drie verpleegkundigen klopten aan bij de Vrienden van het Maasziekenhuis voor de financiering van deze manden. Deze stichting, die zich inzet voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Maasziekenhuis heeft twee waakmanden bekostigd. Een relatief kleine investering die van grote waarde kan zijn voor de naasten en zelfs ook voor de stervende. Leden van het palliatief team bekeken zorgvuldig met welke spullen de manden gevuld moesten worden. “Denk aan een lampje, een plaid, spelletjes, puzzelboekjes, een boek over afscheid nemen, een speaker, kleurpotloden, led kaarsjes,” sommen Linda en Linda op, “alles kunnen we zorgvuldig reinigen en is duurzaam in gebruik.”

De manden staan op een centrale plek in het ziekenhuis, zodat meerdere afdeling er gebruik van kunnen maken. “Er zit een briefje bij met hetgeen er in hoort te zitten, zodat het na gebruik aangevuld kan worden.” De verpleegkundigen hopen dat de waakmanden een waardevol stukje kunnen bijdragen in het uitvoeren van hun werk. Linda Jans: “Het is mooi dat we iets kunnen betekenen in de laatste levensfase van een patiënt en familie.” Linda van Raaij: “Het geeft voldoening dit te kunnen doen.”

Achter elke traan van verdriet schuilt een glimlach van herinneringen. Het palliatief team en de Vrienden van het Maasziekenhuis hopen dat de wakende dankzij een waakmand een warme, waardevolle herinnering heeft rondom de laatste levensfase van zijn/haar naaste.

‹ Terug naar Projecten 2020
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›