Robotpoes

Dinsdag 02 juni 2020
Interview

Boxmeer- Ze ziet er niet alleen levensecht uit, ze voelt en klinkt ook nog als een echte poes. De robotpoes is bijna niet van echt te onderscheiden en is speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg. Knuffelrobots hebben een therapeutische werking en zorgen voor ontspanning bij ouderen met dementie. Op de polikliniek geriatrie van het Maasziekenhuis Pantein, is robotpoes ‘Siep’ een graag geziene gast, ze verovert de harten van menig patiënt. Kosten € 250,--.

Door Wanda Laarakkers 
 
“We weten denk ik allemaal dat het gezelschap en liefde van een huisdier therapeutisch kan werken,” zegt Anne Daverveld verpleegkundige van polikliniek geriatrie, Maasziekenhuis, “de robotpoes is bijna niet van echt te onderscheiden en is hierdoor dus een goede oplossing voor gebruik in het ziekenhuis.” De robotpoes miauwt, voelt en beweegt als een echte poes. Door de vijf ingebouwde sensoren reageert de robotpoes op elke aanraking, knuffel en beweging. “De werking van ‘onze Siep’, zoals we de robotpoes genoemd hebben is, kan ik wel zeggen, magisch. De patiënten zien vaak wel dat de poes niet echt is, maar halen er toch heel veel liefde, plezier en rust uit, dat is wonderbaarlijk.”
 
Het is geen vanzelfsprekendheid dat de robotpoes bij iedere patiënt positief effect heeft, het is een kwestie van uitproberen. “Tot nu toe heeft het in de meeste gevallen goed uitgepakt. Een tijdje terug lag er een oudere dame opgenomen. Een alleenstaande dame met in haar thuissituatie een hondje dat ze heel erg miste. Ze vertelde mij vroeger op de boerderij een rood met witte poes te hebben gehad, waarna ik gelijk dacht dat ‘onze Siep’ wel eens iets voor haar kon zijn. En jawel hoor, ze was opslag verliefd. Ze liet Siep niet meer los en wilde haar het liefst mee naar huis nemen. Ze zei tegen het einde van haar opname zelfs dat ze erover nadacht zelf een robotpoes aan te schaffen. Ik denk dat er geen groter compliment bestaat voor de robotpoes.”
 
De robotpoes heeft een mute-stand, wanneer die wordt ingesteld maakt ze geen geluid, alleen beweging. “Deze is fijn te gebruiken bij patiënten die bijvoorbeeld juist van geluid onrustig worden of tijdens het televisie kijken. Het is echt een gezelschap, het fleurt de patiënten op en het verdrijft zo ook de eenzaamheid. Daarnaast is het goed voor de dagstructuur van de patiënten. Ze blijven overdag meer wakker, waardoor ze in de nacht beter slapen,” besluit Anne.
 
De robotpoes werd aan Poli Geriatrie geschonken door de Vrienden van het Maasziekenhuis.

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›